Proč jméno Nekorporát

31. 08. 2024
4 min čtení

Sdílet:

Nekorporát není jen jméno. Je to důvod, proč děláme to, co děláme. Věříme, že firma může růst, aniž by obětovala svou flexibilitu, kreativitu a schopnost reagovat na změny. Ve světě, kde se mnoho firem stává obětí vlastní byrokracie, jsme se rozhodli jít opačným směrem. Vytváříme prostředí, kde technologie slouží lidem, ne naopak.

Boj proti „Procesnímu Korporátu“

Realita komplikovaných systémů

Procesní korporát není pouhou teorií, kterou občas někdo zmiňuje. Je to realita, kterou mnozí z nás žijí každý den. Firmy, které kdysi fungovaly hladce a efektivně, se postupem času mění na těžkopádné organizace. Zaměstnanci, kteří by mohli přinášet inovace, tráví svůj čas administrativou. To vše kvůli rostoucímu počtu systémů, které mezi sebou nemluví. A když dojde k růstu firmy bez jasné vize, procesy se komplikují, nástroje se stávají nespolupracujícími a produktivita klesá. Právě tady přichází na řadu Nekorporát.

Příběh, ve kterém se možná najdete

Janin boj s neefektivním CRM

Představme si Janu, členku obchodního týmu středně velké výrobní firmy. Jana spoléhá na starší firemní systém, aby mohla spravovat vztahy se zákazníky a řídit obchodní případy. Jenže tento systém nestačí na všechny úkoly. Postupem času se obchodní tým uchýlil k tomu, že si vytváří vlastní excelové tabulky, aby mohly evidovat objednávky, sledovat zákaznické interakce a řešit další důležité informace. Takový přístup není jen neefektivní – vede k nárůstu chyb a frustrace, protože procesy se rozpadly na jednotlivé úkony, které nedávají smysl jako celek.

Vedení se proto rozhodne koupit nový CRM systém, který má Janu a jejím kolegům usnadnit práci. Brzy však zjistí, že nový systém stále neřeší všechny jejich potřeby. Některé klíčové funkce chybí, a tak obchodní tým nadále spoléhá na své excelové tabulky. To vede k dalším problémům a situace se stává stále více nepřehlednou.

Petrova cesta ke zklamání z nového nástroje

Současně s Janiným bojem v jiné části firmy řeší technický tým vedený Petrem vlastní problémy. Aby mohli efektivně řídit projekty ve výrobě, pořídili si specializovaný software. Tento nástroj výrazně usnadňuje práci třem lidem v týmu, kteří se starají o plánování a realizaci výroby. Nicméně nástroj není propojený s ostatními systémy, které firma používá. Výsledkem je, že Petr a jeho kolegové musí neustále přeposílat informace dalším týmům, vyplňovat excelové tabulky a zároveň spravovat data ve firemním systému pro sklad a objednávky. Místo toho, aby nástroj zjednodušil práci, přináší další komplikace a frustraci.

Nový firemní systém

Netrvá dlouho a firma se rozhodne investovat do nového firemního systému, který by měl všechny tyto problémy vyřešit. Ale co se stane? Skladníci jsou nespokojeni, protože jejich starý systém fungoval lépe a byl přizpůsoben jejich potřebám. Jana a její tým zjišťují, že nový systém sice nabízí více funkcí, ale některé z nich ani nepotřebují, a přesto musejí stále používat excelové tabulky na různé úkony. Petr a jeho technický tým jsou zklamaní, protože nový systém nenahrazuje všechny funkcionality, které používali, a nová platforma jen zvýšila komplexnost jejich práce. A s nimi spousta jiných týmů, které jsme jen neuvedli v příkladu.

Jak by to řešil Nekorporát?

Efektivní řešení na míru

Teď si představte, že by tato firma kontaktovala Nekorporát dřív, než se rozhodla investovat do nového systému. Naši specialisté by se podívali na celkovou situaci, promluvili si s pracovníky na všech úrovních a navrhli řešení, které by skutečně odpovídalo jejich potřebám. Možná by stačilo propojit stávající systémy, možná něco odstranit a vyvinout jednoduchý nástroj na míru, který bude dokonale odpovídat jejich požadavkům.

Vše by bylo propojené, funkční a bez zbytečných nákladů na nadbytečné funkce. Nekorporát neusiluje o to, abyste kupovali další a další systémy. Naším cílem je zjednodušit váš pracovní život, odstranit zbytečné kroky a přinést vám řešení, která skutečně fungují. Věříme, že méně je více – méně systémů, méně nákladů, méně klikání, a více času na to, co je opravdu důležité.

Inspirace z korporátního světa

Využití silných stránek korporací

Naším cílem není bojovat proti korporacím. Mnozí z nás v Nekorporátu mají bohaté zkušenosti z největších a nejúspěšnějších firem na světě. Víme, co funguje a co ne. Bereme si z tohoto světa to nejlepší – efektivitu, standardizaci, důraz na procesy.

Vyhněte se byrokratickým pastem

Zároveň však víme, jak snadno se tento tlak může proměnit v byrokracii, odcizení a extrémní složitost procesů. Nekorporát proto staví mosty mezi sofistikovanými nástroji a lidským přístupem, aby vaše firma mohla růst bez ztráty svého charakteru.

Jste připraveni na změnu?

Pokud vám náš přístup dává smysl, kontaktujte nás a zjistěte, jak můžeme pomoci i vaší firmě vyhnout se typickým korporátním pastem.

Přihlaste se k odběru a zůstaňte s Nekorporát v kontaktu